Loading...

RESEP WAJIK TURUN TEMURUN Nenek Moyang a.ka PULUT KACAU

Loading...
Loading...
RESEP WAJIK TURUN TEMURUN (PULUT KACAU )

BAHAN - BAHAN:

  • 1kg beras pulut 
  • 1kg gula merah
  • 2 cawan gula putih
  • Santan secukup lemak 
  • (selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit) 
  • Daun pandan


Cara-cara:
  1. Beras pulut direndam 4-5jam
  2. Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan
  3. Masak gula merah dan tapis dahulu
  4. kemudian masukkan gula putih 
  5.  Masukkan santan & daun pandan
  6. Masak sehingga agak-agak nak pekat dan masukkan pulut yg dikukus asing tadi
  7.  Kemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat 
  8. (mcm meletop2 gitu 😆)
  9. Jgn terlalu pekat atau terlalu lembik
  10. Tutup api dan masukkan dalam bekas
  11. Siap!
* maaf saya tak pandai tulis resepi
Kalau tak jelas boleh tanya..😅
Semoga bermanfaat
Selamat mencuba 😍😍
Sumber : facebook 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "RESEP WAJIK TURUN TEMURUN Nenek Moyang a.ka PULUT KACAU"

Post a Comment

Loading...