Loading...

KUIH TELAGA EMAS By : @dapur_kakzura

Loading...
Loading...


KUIH TELAGA EMAS
By : @dapur_kakzura

Bahan Kulit Hijau :
250g tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 1/4 cawan air
Sedikit perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam
.
Cara Membuat :
▶satukan semua tepung²..garam & perisa pandan
▶kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit..uli jadikan doh
▶letak sedikit pewarna hijau
▶tekan dan ratakan doh ke dlm acuan lompang saiz kecil yg telah disapu minyak masak..ketepikan
.
Adunan Inti Kastard :
1 cawan santan kotak
1 cawan air suam
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung kastard
1/4 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 penutup botol esen vanilla
Sedikit pewarna kuning telur
secubit garam
.
Cara Membuat :
▶satukan santan dan air suam..campurkan esen vanilla & gula..kacau hingga larut
▶masukkan telur & kacau sebati..kemudian masukkan juga tepung kastard..garam & pewarna kuning telur..kacau sebati & mesra
▶tapis adunan & tuang ke dlm acuan lompang yg disapu sedikit minyak
▶pastikan air kukusan betul2 mendidih..kukus selama 10 - 12 minit atau hingga masak..api sederhana besar


Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "KUIH TELAGA EMAS By : @dapur_kakzura"

Post a Comment

Loading...