Loading...
Loading...
BIJI SALAK (Kolak Candil Ubi Jalar)
by @silvialim18
Bahan Biji Salak:
250 gr ubi jalar ungu, kukus hingga matang lalu haluskan dgn garpu
40 gr gula halus
60 gr tepung sagu tani
Sejumput garam
Campur semua bahan jadi 1, aduk rata. Bentuk bulat2 hingga adonan habis.
250 gr ubi jalar kuning, kukus hingga matang lalu haluskan dgn garpu
40 gr gula halus
60 gr tepung sagu tani
Sejumput garam
Campur semua bahan jadi 1, aduk rata. Bentuk bulat2 hingga adonan habis.
Didihkan air di panci lalu masukkan biji salaknya; rebus hingga matang (hingga biji salaknya mengapung) stelah itu angkat, tiriskan (me: rebus yg kuning terlebih dahulu baru rebus yg ungu).
Add: Sagu mutiara secukupnya, rebus hingga matang
Bahan kuah santan:
3 lmbr daun pandan, sobek2
200 ml santan kental
800 ml air minum
200 gr gula merah
25 gr gula pasir/sesuai selera
Sejumput garam
Campurkan semua bahan dalam panci lalu masak hingga matang mendidih dan gulanya larut (boleh icip rasa terlebih dahulu).
Stelah itu masukkan biji salak ke dalam kuah santannya. Masak lagi hingga mendidih
Biji salak siap disajikan, bila suka boleh tambahkan sagu mutiaranya ya
0 Response to "BIJI SALAK (Kolak Candil Ubi Jalar)"
Post a Comment